Archetype van een muurtje

Werk van Martijn Sandberg aan de zuidgevel van het First-gebouw

kM Magazine, issue no. 101, April/May 2017. Author: Harald Schole

In 1955 ontwerpt de Engelse beeldhouwer Henry Moore 'Wall Relief no. 1'. Het is zijn enige werk in baksteen en siert tot 2012 de buitengevel van het Bouwcentrum aan het Weena in Rotterdam. Bij de sloop van het gebouw werd het gedemonteerd, waarna het begin 2015 werd teruggeplaatst in de noordgevel van de nieuwbouw, het First-gebouw (ontwerp: de Architekten Cie). Martijn Sandberg werd in 2012 benaderd voor de opdracht voor de zuidgevel. Op de geveltekening markeert een rode omkadering, met een royaal gebaar, de aan hem toebedeelde ruimte. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

Ik ben de orgelman die het levenslied afdraait

Martijn Sandberg - Morgen Komt Alles Goed

Interview, AFK Jaarverslag 2013. April 2014. Author: Kasper van Noppen

"Ik maak taalbeelden, verwijzingen naar letters, echo’s van letters, mijn werk is letterlijk te lezen tijdens het interpreteren". Martijn Sandberg maakte zijn taalbeelden onder andere in een school in Drachten, bij een begraafplaats in Hardenberg, voor een woontoren aan de Amsterdamse Colijnstraat, in de OBA en in de Synagoge LJG aan de Zuidelijke Wandelweg. Woningcorporatie Ymere vroeg hem een kunstwerk te maken in het midden van het nieuwe plein Kraaipan aan de Hofmeyrstraat in de Transvaalbuurt. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

Etapes Magazine: Martijn Sandberg

‘Etapes’ Magazine, issue no. 16, 2009. English edition. Author: Caroline Bouige

There is a country where the cemeteries are bordered by the inscription ‘I Will Survive’; a place where the façade of the very serious Ministry of Economic Affairs makes an ironic commentary on the flow of the economy, comparing it to the vagaries of the weather. Here, in the Netherlands, Martijn Sandberg works and profits from his peers’ openess to graphic art and, moreover, the freedom of expression that he claims as a visual artist. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

Forever in Stone - Martijn Sandberg

‘Olympisch Kwartier, Eenheid in veelheid’, October 2008. Author: Renée Borgonjen

Stalen bouwstenen verrijken de gemetselde plantenbakken in de basementen van de woonblokken in het Olympisch Kwartier. Martijn Sandberg concipieerde een schrift dat voortkomt uit het halfsteensverband van metselwerk. Zo konden zijn bouwstenen zich naadloos voegen tussen de bakstenen van de plantenbakken en loopt het schrift als een banderol over deze aaneengesloten en verbindende geveltuin. (... / text)


<< BackMore >>

Aan kunst moet je altijd wennen / You always have to get used to art

Online article at: www.kunstinhardenberg.nl, Feb 2008. Author: Bertine Krol

Met een afmeting van 25 meter breed en bijna 3 meter hoog wordt het kunstwerk dat Martijn Sandberg heeft ontworpen voor het LOC in Hardenberg een echte blikvanger.
In maart verrijst voor de ingang van het nieuwe opleidingencentrum een imposante rij goudkleurige stalen spijlen waarin een tekst is gevormd: I will survive. (... / text)


<< BackMore >>

Kunst zorgt voor subtiele invulling witte vlekken

'Bibliotheekspecial' Magazine, issue no. 13/ 14, 2007. Author: Bart Janssen

Lift als navigator door de collectie

Martijn Sandberg werkt vooral met teksten, waarbij inhoud en vorm nauw samengaan. De letters die hij gebruikt voor zijn teksten ontwerpt hij zelf, hij rekt ze uit of drukt ze in, zodat ze soms zo moeilijk te lezen zijn dat ze pas bij langdurige bestudering of van een wat grotere afstand te ontcijferen zijn. Hij heeft een kunsttoepassing ontworpen voor de schachtwanden van twee liften. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

De Boekenkast van Martijn Sandberg / Een Collectie In Kartonnen Dozen

Het Parool, PS van de Week, 30 June 2007. Author: Els Quaegebur

Martijn Sandberg is kunstenaar, gespecialiseerd in ‘beeldtekst’. Hij heeft voor de liften in de bibliotheek een kunstwerk ontworpen: ‘If these walls could speak’. Hij selecteerde 343 titels uit de 600.000 die er in totaal op alle afdelingen staan. Zijn typografische werk is te zien door de glazen achterwand van de liften. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

Type 07 - Positions in Typedesign: Martijn Sandberg

Interview, Type 07 - Positionen im Typedesign, 2007. Author: Maria Böhm

You’re an artist, you create Image Messages and develop your own typographies. What is the concept behind your work?

”I play with the disbalance between what I want to express and my choice of information carrier; the conflict between message and information carrier.” (... / text)


<< BackMore >>

Dozen met Dubbele Bodems / Boxes with False Bottoms

'Items' Magazine, issue no. 6, Nov/ Dec 2006. Author: Chris Reinewald

Ook de zeven bekende postpakken werden in het kader van de nieuwe huisstijl van TNT onder handen genomen. Niet door een ontwerper maar door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Martijn Sandberg (1967). Naast installaties en publieke ruimten ontwierp hij de rolpostzegel, die stilistisch met de nieuwe decoratie op de postpakken verwant is. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

Drawing Songlines

DAMn° Magazine, issue no. 4, Nov/ Dec 2005. Author: Max Borka

The graphic work of Martijn Sandberg

As elaborate or subversive as the works of the Dutch graphic artist Martijn Sandberg may be, there’s always room for wordplay, pun and fun. Even better: it’s the puns that have made them subversive. Puns that breathe the wild spirit of rap, punk and rock ‘n’ roll. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

Hidden Messages / Hintergründig

'Novum' Magazine, issue no.10, 2005. Author: Anneke Bokern

What you see is what you get. Or is it? With Martijn Sandberg’s works, you first have to learn how to see, if you are to understand the hidden messages and powerful statements packed into his works. An ingenious mix of design and art, typography and installation. (... / text)

Click here to view or download a PDF of article, as published in the magazine.


<< BackMore >>

Simply Pimply

'Frame' Magazine, issue no.46, Sep/ Oct 2005. Author: Anneke Bokern

Well spotted: Artist Martijn Sandberg sees decorative potential in the most unlikely of sources, covering a school’s pavilion wall in Drachten with blobby point relief. (... / text)


<< BackMore >>

Party All Night met Macchiavelli / Party All Night with Macchiavelli

'Schooldomein' Magazine, issue no. 5, 2005. Author: Robert Jan Muller

De Openbare Scholengemeenschap Singelland in Drachten heeft sinds kort een kunstwerk dat Macchiavelli uitzicht geeft op tekstregels die hem een doorn in het oog moeten zijn: ‘Party All Night’, ‘Sleep All Day’. (... / text)


<< BackMore >>

Tracks

'If/Then' Magazine, issue no.1, 1999. Author: Max Bruinsma

It takes a second look to affirm what you thought you saw in the first place. They’re letters, or at least that’s what they have been, before they became this rhythm of rectangles that is dynamising the pages. (... / text)


<< BackMore >>

Het Cliché als Motor / The Cliché as Motor

'Grafiek 1995', Catalogue, HKU Utrecht, 1995. Author: Roy Wassink

Na afloop van het gesprek lopen we door de rosse buurt van Amsterdam in de richting van het Centraal Station. “Kijk om je heen, alles is drukwerk. Posters, aankondigingen, uithangborden”, stelt Martijn Sandberg. De grafiek is voor hem een produktie-techniek. De stad zijn werkveld. (... / text)


<< BackMore >>