Project 'Spaarndammerschoollocatie', Amsterdam

2016-2017

The team of Korth Tielens Architecten and Marcel Lok Architect with project developer Heijmans Vastgoed, DS landschapsarchitecten, artist Martijn Sandberg and Fore installation consultants, has been selected to further develop their plan for the housing programme to be realised at the former Spaarndammer School site, Amsterdam.
The Spaarndammer School site (Spaarndammerschoollocatie) is located in the Spaarndammerbuurt, an area of the city with listed residential housing, characteristic of Amsterdamse School architecture.





Plan impression, 2016.
Project Spaarndammerschool, Amsterdam.


<< BackMore >>





Project 'Silence Please Science Please', FWN, University Leiden

2014-2017

Martijn Sandberg has realised a site-specific artwork: an acoustic wall in the interior of the newly constructed Gorlaeus Beta Campus of the Faculty of Mathematics and Natural Sciences (FWN), University of Leiden.
The artwork consists of connected perforated aluminium panels, covering the surface of the wall in the hall, vacant space and first floor of the building. The perforated artwork is twenty metres long, seven metres high and lit from within.

A sequence of words appears in the pattern of circles when the artwork is viewed from different sightlines. The words may be read in succession from left to right - but also from right to left, from above to below, from below to above and in diagonal reading order: 'Silence Please Science Please'.





'Silence Please Science Please', sketch, 2014.
Project FWN, Beta Campus, Leiden.


<< BackMore >>





Project 'One More Wall Well Done', wall relief, First Building, Rotterdam

2013-2016

Martijn Sandberg has realised a site-specific artwork on the Southern facade of First, a new build project on the Weena in Rotterdam, The Netherlands.
The brick facade relief covers a wall surface measuring three and half metres high and twenty seven metres long.
A message has been left on the wall, written in relief with brick letters two and half metres high. A text becomes visible in the play of light and shadow on the brick wall of the building's side facade: 'One more wall well done'.





'One More Wall Well Done', drawing, 2013.
Project First building, Weena, Rotterdam.


<< BackMore >>





Project 'Morgen Komt Alles Goed', Kraaipan plein, Hofmeyrstraat, Amsterdam

2012-2013

A rectangular paved artwork by Martijn Sandberg, is located in the middle of the new square Kraaipan plein at the Hofmeyrstraat in the Transvaalbuurt, Amsterdam.
Lines of paving stones delineate a text in the paving. A hidden message to the square's visitors, neighbourhood residents and passers-by. Over and over again when seeing it anew, every day, today, and forever: 'Tomorrow everything will be alright'.





'Morgen Komt Alles Goed', impression, 2012.
Project Kraaipanplein, Amsterdam.


<< BackMore >>





Project 'U Heeft Tien Bewaarde Berichten', Synagogue LJG, Amsterdam

2011-2013

Martijn Sandberg's site-specific artwork on the concrete wall in the entrance hall of the Synagogue LJG in Amsterdam, refers to the location in a contemporary manner.
While looking at the interplay of light and lines high on the wall, the contours of letters become visible. A radiant message appears to the visitor. A message from above. Art with a message - from yesterday, today and tomorrow. When entering and leaving the Synagogue. Over and over again, a vision for now and forever more:
'You have ten saved messages'.





'U Heeft Tien Bewaarde Berichten', drawing, 2011.
Project Synagogue LJG, Amsterdam.


<< BackMore >>





Project 'Cut Paintings', selection of sketches

2011-2013

A selection of sketches by Martijn Sandberg for several aluminium cut-paintings, size 100cm x 100cm - a.o. 'Im Westen Nichts Neues' and a series of nursery rhymes by the artist: 'Angel', 'Demon', 'Fairy', 'Raven'.





'Im Westen Nichts Neues', drawing, 2011.
Project 'Cut Paintings', selection of sketches.


<< BackMore >>





Concept ‘Na Regen Komt Zonneschijn’, Ministry of Economic Affairs, Den Haag

2007

The Rijksgebouwendienst has commissioned Martijn Sandberg to develop a plan for a site-specific artwork in connection with the renovation of the Ministry of Economic Affairs building on the Bezuidenhoutseweg in The Hague. Sandberg’s plan 'Na Regen Komt Zonneschijn' concentrates around the building’s two patios. Both patios mirror each other in the building, originally of such symmetry in its design.





‘Na Regen Komt Zonneschijn’, 3D-simulation.
Ministerie van Economische Zaken, Den Haag/ NL.


<< BackMore >>





Project 'If These Walls Could Speak', Centrale Bibliotheek Amsterdam

2007

View of the complete typographic work Lift 1 and Lift 2 shaft walls, site-specific artwork 'If These Walls Could Speak', Centrale Bibliotheek Amsterdam.





Typographic design, Lift 1 and Lift 2.
'If These Walls Could Speak', OBA Amsterdam.


<< BackMore >>





Project 'If These Walls Could Speak', Centrale Bibliotheek Amsterdam

2007

List of titles, selected by Martijn Sandberg for the typographic work Lift 1 and Lift 2, site-specific artwork 'If These Walls Could Speak', Centrale Bibliotheek Amsterdam.





List of selected titles, Lift 1 and Lift 2.
'If These Walls Could Speak', OBA Amsterdam.


<< BackMore >>





Project 'Forever in Stone', Olympisch Kwartier, Amsterdam

2001-2008

The site-specific artwork 'Forever in Stone' by Martijn Sandberg, is an integral part of the architecture of the district Olympisch Kwartier, Amsterdam.
Steel clinkers form the pixels of a typographic pattern in the brickwork of the planters, meandering along the plinths of the housing blocks throughout the district like a banderole.
By sampling the steel clinker in the brick grid of the banderol, a perpetual loop occurs: 'Stoned Forever', 'Forever Stoned', 'Stoned Again' and 'Again' written in stone.





Brick model letter 'S'. Size: 45cm x 74cm.
Project Olympisch Kwartier, Amsterdam.


<< BackMore >>