In Plaats Van 'DNB Weg Ermee'

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein behoort volgens velen tot de lelijke gebouwen in Amsterdam.
De Nederlandsche Bank staat op de locatie waar in 1929 het Paleis voor Volksvlijt in vlammen opging. Er wordt geroepen om afbraak van De Nederlandsche Bank ten gunste van de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt.

Sloop van De Nederlandsche Bank impliceert echter dat een intrigerend kunstwerk voorgoed verloren zou gaan uit het Amsterdamse straatbeeld.

Het hek aan de plint van de Nederlandsche Bank zorgt telkens voor een ware optische belevenis. Tijdens het passeren van het gebouw verschijnt in het raster van het hekwerk een ritmisch dynamisch patroon.
De figuratie op de zijkanten van de spijlen is ontworpen in 1992 door beeldend kunstenaar Peter Struycken, pionier op het gebied van omgevingskunst en het genereren van beeld- licht- en kleurcomposities op basis van computerprogramma's.

Of je het gebouw mooi vindt of niet, de aanwezigheid van het bijzondere kunstwerk kan een gegronde reden zijn om - in plaats van 'DNB weg ermee' - juist te pleiten voor het behoud van de Nederlandsche Bank en af te zien van wederopbouw van het Paleis voor Volksvlijt.

Martijn Sandberg, 9 juni 2015

Klik hier voor tekst 'In Plaats Van 'DNB Weg Ermee', als PDF.

Zie ook: 'Exit Struycken?', Domeniek Ruyters, metropolism.com, 22/06/2017.





Hekwerk, 1992, Peter Struycken, De Nederlandsche Bank, Amsterdam. (foto: Martijn Sandberg, 2011)


<< BackPrint >>