The Rebirth of the Poet

In 2007 maakte ik het kunstwerk 'If These Walls Could Speak' op de wand van de liftschachten in de Openbare Bibliotheek, OBA Amsterdam. Het kunstwerk bestaat uit een typografische figuratie van titels, die ik heb geselecteerd uit de collectie van de bibliotheek.
Met de lift reist de bezoeker in het donker als het ware langs een oneindig verhaal, opgebouwd uit 'gestolen' en 'geleende' titels, zoals 'De Kunst van het Schrijven', 'Het Gemurmel van de Muze', 'Elevator Madness', 'Heaven and Hell' en 'The Birth of the Poet'.

'The Birth of the Poet' ('De Geboorte van de Dichter') is een theaterstuk van Richard Foreman, waarvoor Kathy Acker het libretto schreef, met een decorontwerp van kunstenaar David Salle en muziek van Peter Gordon. Opgevoerd in Amerika in 1985, beleefde het in 1984 zijn premiere in het RO Theater in Rotterdam, waar ik in het publiek aanwezig was.
De verwerking van de titel 'The Birth of the Poet', vele jaren later in het kunstwerk 'If These Walls Could Speak', is mijn verborgen kleine ode aan het intrigerende Gesamtkunstwerk, en tegelijkertijd een memorandum voor het oeuvre van Kathy Acker.

Onlangs verscheen in 2017 een biografie over Kathy Acker (1944-1997), geschreven door Chris Kraus. In de biografie 'After Kathy Acker' schittert 'The Birth of the Poet' door afwezigheid. Het sleutelwerk wordt merkwaardigerwijs op geen enkele pagina vermeld of besproken. Geen woord over het ontstaansproces, de performance in Nederland en Amerika. Een nalatigheid in de biografie.

Ondertussen wacht het publiek nog steeds op een speciale heruitgave van 'The Birth of the Poet' met originele opnamen van het Zeitgeist document in beeld en geluid. Bovendien, de tijd is rijp voor een reprise, een re-enactment, waar ik al de titel voor heb: 'The Rebirth of the Poet'.

Martijn Sandberg, 7 november 2017

Klik hier voor tekst NL, als PDF.
Klik hier voor tekst ENG, als PDF.

'De Geboorte van de Dichter' ('The Birth of the Poet'), Rotterdam NL, 1984. (foto: Martijn Sandberg)


<< BackPrint >>