The Rebirth of the Poet

7 februari 2023

'Eat Your Mind: The Radical Life and Work of Kathy Acker' is een boek uit 2022 van Jason McBride dat het leven van Kathy Acker (1947-1997) belicht. Het is de eerste volledige geautoriseerde biografie van de baanbrekende experimentele schrijfster Kathy Acker. Naast uitgebreide aandacht voor haar andere werk, wijdt deze biografie ook meerdere pagina's aan de theatervoorstelling 'The Birth of the Poet'.
Wat een plezier om eindelijk eens iets te lezen over de achtergrond en het ontstaan van dit 'Gesamtkunstwerk' van Kathy Acker, Richard Foreman, Peter Gordon en David Salle.

Hieronder is wat ik in 2017 schreef over 'The Birth of the Poet' naar aanleiding van het verschijnen van de biografie 'After Kathy Acker' van Chris Kraus, waarin het stuk schittert door afwezigheid:

'The Rebirth of the Poet'

In 2007 maakte ik het kunstwerk 'If These Walls Could Speak' op de wand van de liftschachten in de Openbare Bibliotheek, OBA Amsterdam. Het kunstwerk bestaat uit een typografische figuratie van titels, die ik heb geselecteerd uit de collectie van de bibliotheek.
Met de lift reist de bezoeker in het donker als het ware langs een oneindig verhaal, opgebouwd uit 'gestolen' en 'geleende' titels, zoals 'De Kunst van het Schrijven', 'Het Gemurmel van de Muze', 'Elevator Madness', 'Heaven and Hell' en 'The Birth of the Poet'.

'The Birth of the Poet' ('De Geboorte van de Dichter') is een theaterstuk van Richard Foreman, waarvoor Kathy Acker het libretto schreef, met een decorontwerp van kunstenaar David Salle en muziek van Peter Gordon. Opgevoerd in Amerika in 1985, beleefde het in 1984 zijn premiere in het RO Theater in Rotterdam, waar ik in het publiek aanwezig was.
De verwerking van de titel 'The Birth of the Poet', vele jaren later in het kunstwerk 'If These Walls Could Speak', is mijn verborgen kleine ode aan het intrigerende Gesamtkunstwerk, en tegelijkertijd een memorandum voor het oeuvre van Kathy Acker.

Onlangs verscheen in 2017 een biografie over Kathy Acker (1947-1997), geschreven door Chris Kraus. In de biografie 'After Kathy Acker' schittert 'The Birth of the Poet' door afwezigheid. Het sleutelwerk wordt merkwaardigerwijs op geen enkele pagina vermeld of besproken. Geen woord over het ontstaansproces, de performance in Nederland en Amerika. Een nalatigheid in de biografie.

Ondertussen wacht het publiek nog steeds op een speciale heruitgave van 'The Birth of the Poet' met originele opnamen van het Zeitgeist document in beeld en geluid. Bovendien, de tijd is rijp voor een reprise, een re-enactment, waar ik de titel al voor heb: 'The Rebirth of the Poet' ('De Wedergeboorte van de Dichter').

Martijn Sandberg, 7 november 2017

'De Geboorte van de Dichter' ('The Birth of the Poet'), Rotterdam NL, 1984. (foto: Martijn Sandberg)


<< BackPrint >>