Een schilderij van Maarten Ploeg in 'Cut Painting!'

Dit schilderij bekeek ik door de ogen van een tiener bij een tentoonstelling van Maarten Ploeg in 1985 in de Amsterdamse Galerie Jurka. Ik zag hetzelfde schilderij terug in het depot van de BPD-Kunstcollectie, tijdens mijn selectie van kunstwerken uit de opslag voor de tentoonstelling 'Cut Painting!'. Het schilderij is nu onderdeel van de reeks kunstwerken, die ik heb samengesteld op de muren van het Burgerweeshuis.

In de schilderijen van Maarten Ploeg verschijnen gezichten en refereren letters aan de menselijke figuur. Je zou kunnen zeggen, de doeken, met titels als 'OK-Hoofd', 'X-Man', 'XYZ', zijn portretten van de schilderijen zelf. En de letters op het doek, die vertellen als het ware het verhaal 'achter' de schilderijen.
Het motief op het vierkante schilderij wordt gevormd door een aantal stippen en kleurvlakken. De stippen in de verfhuid staren je aan. Net zoals de 'letter-figuren', is het doek uit het oeuvre van Maarten Ploeg springlevend.

Martijn Sandberg

Tekst uit: 'Cut Painting!', digitale publicatie (Nederlands/Engels), pagina 24/34. PDF:

BPD Martijn Sandberg Cut Painting.pdf

'Cut Painting!' is de titel van de publicatie, die online is verschenen in vervolg op de gelijknamige tentoonstelling in 2022 van beeldend kunstenaar Martijn Sandberg in het Burgerweeshuis, Amsterdam.
Voor deze tentoonstelling maakte hij een selectie van zijn eigen werk - de cut paintings - en van kunstwerken uit de BPD Kunstcollectie.

Meer informatie en foto's van de tentoonstelling 'Cut Painting!' is hier te vinden, in sectie 'cut paintings'.

'Zonder Titel' (1985), Maarten Ploeg, olieverf op doek, 174cm x 174cm. (foto: Adriaan van Dam)
'Cut Painting!', Martijn Sandberg (2022), BPD Kunstcollectie, Burgerweeshuis, Amsterdam.


<< BackPrint >>